Nybyggernes mareridt: Dybt betonfundament var en fejl
Bygherre: | Privat |
Entrepriseform: | Hovedentreprise |
Metode: | 11 stk. ScrewFast Skruepæle® à 6 meter |
Udførsel: | 3 arbejdsdage |
Anne og Per Jensen realiserede sammen den fælles drøm om et nybygget parcelhus. Men de var ikke forberedt på, at huset i årene efter ville begynde at synke i det ene hjørne.
I et nybyggerkvarter tæt på mark og skov købte Anne og Per en byggegrund for at opføre deres drømmehus. Jordbundsundersøgelserne viste, at jordens bæreevne ikke var optimal, så de tog deres forholdsregler:
”Vi fik en ingeniør til at lave beregningerne, og han rådede os til at fundere ekstra i dybden med beton,” fortæller Per Jensen.
Huset blev derfor opført på betonfundament i en dybde helt op til 4,5 m under terræn. Parret flyttede ind, og efter knap et årti i huset bemærkede de, at en udvendig murstenssøjle havde givet sig omkring en centimeter.
”Ingeniørfirmaet var lukket på grund af konkurs, så vi fik entreprenøren til at se på det. Men han mente ikke, at der var de store problemer,” fortæller Per Jensen. ”Så vi holdt selv øje med det, og da der var gået nogle år mere, købte jeg en lasermåler. Der kunne jeg se, at der var flere centimeters hældning på gulvet inde i huset. Der var ikke noget at se udvendigt, kun mindre revner.”
Per og Anne var rådvilde og valgte at række ud til arkitekten, der havde tegnet huset. Han anbefalede, at parret kontaktede Uretek. Per og Anne fulgte arkitektens anbefaling, og kort tid efter fik de besøg af en konsulent fra Uretek, som foretog en skadesundersøgelse. De nøjagtige målinger viste, at huset var sunket 8 cm i et af hjørnerne.
Uforudset funderingsfejl gav problemer
Nogle vil måske tænke, hvordan det dog kunne gå så galt, når entreprenøren og ingeniøren i sin tid kendte til jordbundsforholdene og derfor havde funderet i dybden. Men netop den dybe betonfundering viste sig at være en del af problemet:
”Det kan være risikabelt at fundere så dybt med beton i blød jordbund – det øger vægten af det samlede byggeri og trykket på jorden under fundament,” forklarer projektleder i Uretek, Kaj Balling. ”I det her tilfælde var jordbundsforholdene meget uforudsigelige, og derfor endte det med at gøre mere skade end gavn.”
På baggrund af skadesundersøgelsen og fundene i jordbundsundersøgelsen udførte Uretek de statiske beregninger for en stabilisering af huset med ScrewFast Skruepæle.
”En af fordelene ved ScrewFast Skruepæle er, at der kan anvendes forskellige dimensioner og længder ved varierede jordbundsforhold, så bygningen funderes korrekt. Ved montering måler vi modstanden i jordlagene som en kontrol af bæreevnen,” uddyber Kaj Balling.
I dag ærgrer Per Jensen sig over, at han ikke valgte en anden funderingsmetode, dengang huset blev opført: ”Hvis jeg havde vidst, at man kunne fundere bedre med skruepæle, så havde vi valgt den løsning. Der var ikke nogen, der fortalte os, at det var en mulighed.”
Tæt og ærlig dialog
Da Per og Anne modtog tilbuddet fra Uretek, havde det stor betydning for dem, at der var en god og ærlig dialog hele vejen:
”Vi havde en tæt korrespondance, hvor vi blandt andet fik forsikringsdokumentation, og der stod alt, hvad vi havde brug for. Det var vigtigt for os at have noget håndfast at gå med i forhold til garanti og så videre. Når man én gang har prøvet at købe katten i sækken, vil man gerne have alt på det rene,” fortæller Per Jensen.
Lige så var forventningsafstemning en central del af dialogen med Uretek:
”Uretek sagde fra starten, at de ikke ville anbefale at rette huset helt op igen – dels på grund af det eksisterende dybe betonfundament og dels på grund af eventuelle følgevirkninger ved de store vinduespartier. Det var jo ellers ønskescenariet – men til gengæld kunne de stabilisere det,” fortæller Per Jensen.
Skånsom stabilisering gav ro i maven
Mens arbejdet stod på, var parret glade for at slippe for omfattende opgravning på grunden:
”Fliserne skulle op, hvor montørerne skulle til, men det var til at overskue. Og så lagde de køreplader ud og skånede plænen så meget som muligt.” fortæller Per Jensen. ”Vi er også rigtig glade for at reparationen kunne udføres ved at bore ned, uden at det kan ses på længere sigt.”
Når han reflekterer over det samlede forløb, er Per Jensen glad for, at han kontaktede Uretek og fik sat en stopper for sætningsskaden:
”Samarbejdet med Uretek var rigtig fint, og jeg følte, at de havde godt styr på det. Nu hvor det hele er på plads, har vi fået ro i maven, og vi kan sove lidt bedre om natten”, afslutter han.
Læs mere om stabilisering af fundament >>